Radioterapi.se

En nyhets- och informationsblogg om radioterapi från www.transmedeq.se

Radioterapi.se header image 2

Protonterapi

15 March, 2009 · Inga kommentarer

Protonterapi är en relativ ny företeelse i den  bemärkelsen att den börjar bli mer allmän. Dock har Uppsala haft verksamhet i mer än 50 år enligt nedanstående pressmedlande för drygt ett år sedan:

Uppsala universitet
Pressmeddelande 2007-11-15.

50-årsjubileum av världens första cancerbehandling med protoner

Den 23 november är det 50 år sedan den första protonstrålebehandlingen gavs vid dåvarande Gustaf Werners institut för kärnkemi, numera The Svedberg-laboratoriet. Det var också första gången någonsin som protonstrålning användes som tumörbehandling. Med anledning av detta anordnas ett minisymposium som belyser de första pionjärinsatserna, dagens behandlingar vid The Svedberg-laboratoriet och morgondagens vid den planerade Skandionkliniken.

Vid Gustaf Werners institut för kärnkemi lyckades man i mitten av 50-talet extrahera protonstrålar ur den då färdigställda synkrocyklotronen. Strålningsbiologin, initierad av The Svedberg och John Naeslund med Börje Larsson som ansvarig för det radiofysikaliska arbetet, kom härvid att utgöra en väsentlig del av forskningsverksamheten. Efter ett antal experiment för att bestämma protoners relativa biologiska effekt (RBE) på biologiskt material skedde den första patientbehandlingen den 23 november 1957 – en kvinna i 60-årsåldern med cancer i livmodershalsen bestrålades med protoner. Sture Falkmer, John Naeslund och Stig Stenson från Akademiska sjukhuset svarade för den medicinska delen av arbetet. Detta utgjorde världens första cancerbehandling med protoner – en pionjärinsats av historisk betydelse. Patientbehandlingarna med protoner från Gustaf Werner-cyklotronen fortsatte därefter fram till början av 70-talet.Efter en omfattande ombyggnad av Gustaf Werner-cyklotronen på 70- och 80-talet återupptogs protonstrålebehandlingarna i slutet av 80-talet. För närvarande utgör patientbehandlingarna med protonstrålar en huvudverksamhet vid The Svedberg-laboratoriet med 35 veckor per år enligt ett avtal mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Huvuddelen av behandlingarna gäller hjärntumörer och prostatacancer. 

Vill man veta mer om protonterapi rekommenderas Wikipedia Proton therapy

 

Mats

Etiketter: Fakta

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar